Asbest Söküm Uzmanı Ne İş Yapar?
Son günlerin en çok konuşulan ve tam bilgi sahibi olunamayan mesleklerinden biri hiç kuşkusuz ki asbest söküm uzmanlığı.
Birçok kişinin henüz ilk kez duyduğu asbest söküm uzmanlığı çevre ve çalışan sağlığı için çok önemlidir.
Kanserojen bir madde olan ve geçmişte sıkça kullanıldığı için başta kentsel dönüşüm projeleri olmak üzere ,gemi ,endüstriyel tesisler gibi asbest içeren materyallerin asbest sökümü asbest söküm uzmanları nezaretinde yapılır.
Yazımızın devamında asbest söküm uzmanı kimdir, görevleri nelerdir, asbest söküm uzmanı nasıl olunur gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Asbest Söküm Uzmanı Görevleri
Asbest minerali insanlar için kanserojen maddeler arasında yer alır. Geçmiş yıllarda inşaat malzemelerinde sıkça kullanılan asbest her ne kadar günümüzde yasaklanmış bir malzeme olsa da,o dönemlerden bu yana varlığını hala sürdürmekte ve insanları kanser tehlikesi ile karşı karşıya bırakmaktadır. Geçmiş yıllardan bu güne ulaşmış olan asbestli yapıların yıkım aşamasında ise
asbestin yaratacağı tehlikeleri kontrol altına alabilmek için asbest söküm uzmanlarından destek alınır.
Akredite asbest laboratuvarları, sökümü yapılacak olan taşıt ya da yapılarda asbest içeren malzemeleri tespit ederek asbest raporu hazırlar.
Uzmanların hazırlamış olduğu bu rapor doğrultusunda asbest söküm işinin yöntemlerine ve alınacak önlemlere karar verilir.
Söküm işlemleri esnasında asbest söküm uzmanı söküm elemanlarına danışmanlık yapar ve gözetimde bulunur.
Asbest Söküm Uzmanı Nasıl Olunur?
Asbest söküm uzmanı olabilmek için kişilerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen eğitimlere katılıp bu eğitimlerden başarılı olması gerekmektedir.
Bir kişinin asbest sökün uzmanı olabilmesi ve bu eğitimlere katılabilmesi için ,iş güvenliği uzmanı olması yeterlidir.
Bu koşulu yerine getiren kişiler 5 gün süren asbest söküm uzmanlığı eğitimine katılarak asbest özellikleri, asbestin tehlikeleri, asbest sökümü hakkında teknik bilgi ve söküm işlemi sırasında alınması gereken iş güvenliği önlemleri gibi konular hakkında bilgilendirilirler. Eğitimin sonunda katılımcılara bir sınav yapılır ve sınavda 100 puan üzerinden 70 puan alan katılımcılara “Asbest Söküm Uzmanlığı Belgesi” verilir. Sınavda başarısız olan katılımcıların ise 2. bir sınav hakkı daha mevcuttur, ancak katılımcı 2. sınavda da başarısız olursa tekrar eğitim alması gerekmektedir.